Lihastautipäiviä päästiin viettämään jo toista kertaa koronapandemian jälkeen kasvokkain, tällä kertaa Oulussa. Lihastautipäivien yhteydessä juhlittiin OUKALIn 40-vuotista olemassaoloa ja sunnuntaina kokoonnuttiin Lihastautiliiton liittokokoukseen.

Lihastautipäivien kaikille yhteisessä ohjelmassa kuultiin liiton avauspuheenvuorojen lisäksi Oulun kaupungin kaupunginjohtajan erityisavustajan Karri Oikarisen tervehdys sekä osallisuus- ja yhdyspintapäällikkö Marjo-Riitta Tervosen ajatuksia Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen tilanteesta. Yhteisen ohjelmaosuuden päätteeksi kuultiin vielä neurologian erikoislääkäri Emil Ylikallion etäluento aiheesta Lihastautien kehittyvä tutkimus ja hoito. Loppu iltapäivästä oli perinteikkäästi varattu erilaisille pienryhmille, joiden aiheina tänä vuonna olivat hyvinvointi ja vertaistukitoiminta. Lisäksi yhdessä pienryhmässä oli mahdollista tavata liiton asiantuntijoita.

Illan ohjelmasta vastasi 40-vuotisjuhlaansa viettänyt Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun lihastautiyhdistys OUKALI ja ilta kului rattoisasti syödessä ja kuulumisia vaihtaessa, juhlapuheita unohtamatta: virallisten onnittelujen lisäksi monet OUKALIn toiminnassa mukana olleet jakoivat muistoja yhdistystaipaleen varrelta. Illan aikana yleisöä viihdytti myös Äijäbaletti En Ala, joiden esiintymistuotot lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Omien sanojensa mukaan äijäbalettia tosissaan, mutta huvin vuoksi tekevän ryhmän sympaattinen esitys sai yleisöltä raikuvat aplodit.

Sekä Lihastautipäivillä että OUKALIn juhlassa lausuttiin monessa eri yhteydessä myös hyvästejä Lihastautiliiton järjestösuunnittelija Raija Similälle, joka jää toukokuun alussa lomille ja 1.7. alkaen hyvin ansaitulle eläkkeelle. Raijan seuraajana Oulussa on jo jonkin aikaa ollut perehdytettävänä Anni Kotilainen, joka siis hyppää virallisesti Raijan saappaisiin 1.7. alkaen. Paljon kiitoksia Raija ja tervetuloa järjestösuunnittelijaksi Anni!

Sunnuntain liittokokous järjestettiin tänä vuonna läsnä- ja etäkokouksen yhdistelmänä, ja käytössä oli hallitusvalinnoissa sähköinen äänestysjärjestelmä. Sen kanssa koettiin valitettavasti sen verran teknisiä haasteita, ettei äänestystä saatu vietyä läpi sunnuntaina. Kokous keskeytettiin äänestyksen osalta ja uusi äänestys toteutetaan perjantaina 28.5. Muut kokouksen esityslistalla olleet asiat saatiin kokouksessa käsiteltyä: tilinpäätöksen, toimintakertomuksen, talousarvion ja toimintasuunnitelman hyväksymisen lisäksi liittokokous käsitteli Uudenmaan lihastautiyhdistyksen aloitteen aktiivisesta vaikuttamisesta henkilökohtaisten avustajien saatavuuden parantamiseksi. Aloite siirretään Lihastautiliton hallituksen käsiteltäväksi ja sitä kautta operatiiviseen toimintaan.

Uudenmaan lihastautiyhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Liisa Rautanen kutsuttiin kokouksessa Lihastautiliiton kunniapuheenjohtajaksi huomionosoituksena pitkäaikaisesta työstä lihastautia sairastavien hyväksi sekä yhdistys- että liittotasolla. Lämpimät onnittelut Liisa!

Seuraavat Lihastautipäivät ja liittokokous järjestetään huhtikuussa 2024 joko Turussa, pääkaupunkiseudulla tai Tampereella.