Lihastautiliitto on kevään vaaleissa yhdistänyt voimansa Aivovammaliiton, Epilepsialiiton, Liikehäiriösairauksien liiton, Suomen CP-liiton ja Neuroliiton kanssa yhteisten vaaliteemojen muodossa. Neurologisten järjestöjen alue- ja kuntavaaliteesit keskittyvät vertaistukeen, hyvään hoitoon ja kuntoutukseen:

  1. Vertaistuki on osa hyvää hoitoa ja kuntoutumista
    Vertaistuki auttaa sairauteen ja vammaan sopeutumisessa, vahvistaa hoitoon sitoutumista ja antaa toivoa tulevaan. Vertaistuki vähentää sosiaali- ja terveyspalvelujen kuormitusta.

    Ongelma: Sote-järjestöjen valtionavustuksia leikataan 130 miljoonaa euroa vuosina 2025–2027. Avustusleikkaukset kohdistuvat myös neurologisiin järjestöihin, mikä ajaa järjestöjä leikkaamaan toiminnasta, vapaaehtois- ja vertaistoiminnan tuesta sekä ammattilaisten tarjoamasta matalan kynnyksen neuvonnasta ja ohjauksesta.
    Ratkaisu: Järjestöjen resurssit koordinoida ja tarjota vertaistukea on turvattava. Kuntien ja hyvinvointialueiden tulee tarjota yhdistyksille maksuttomia tiloja. Järjestöavustukset tulee säilyttää. Hyvinvoiva kunta ja hyvinvointialue näkevät kolmannen sektorin toimijat voimavarana, ei kulueränä. Kun kunta ja hyvinvointialue tarjoavat kolmannen sektorin vapaaehtoistoimijoille tiloja, syntyy toimintaa, mikä vahvistaa kunnan ja alueen vetovoimaa.

    2. Laadukas, hyvä hoito on turvattava
    Neurologisten sairauksien ja vammojen hyvä hoito tulee toteutua kaikilla hyvinvointialueilla. Ihmisen asuinpaikkakunta ei saa vaikuttaa hoidon saatavuuteen.

    Ongelma: Henkilö ei saa lähetettä tarkempiin tutkimuksiin erikoissairaanhoitoon tai yli hyvinvointialueiden säästösyistä. Lyhyen aikavälin nopeista säästöistä muodostuu isompi kuluerä pitkällä aikavälillä, kun ihmisen toiminta- ja työkyky heikkenee.
    Ratkaisu: Toimivista kansallisista hoitoketjuista ja -poluista on pidettävä kiinni. Järjestöjen kokemustoimijat mukaan kehittämään hoitoketjuja.

    3. Oikeus kuntoutukseen kaikille
    Kuntoutus on investointi tulevaisuuteen. Kuntoutus tukee toimintakykyä ja itsenäistä elämää. Oikea-aikainen kuntoutus säästää yhteiskunnan varoja.

    Ongelma: Vammaiset tai pitkäaikaissairaat ihmiset eivät saa yksilöllisiä ja heidän toimintakykyään huomioivia kuntoutussuunnitelmia. Säästöjen vuoksi kuntoutusta ei saa riittävästi, oikea-aikaisesti tai ei lainkaan.
    Ratkaisu: Kuntoutussuunnitelmien tekoon panostetaan ja niiden tekeminen pohjautuu toimintakykyyn. Kuntoutus tulee nähdä investointina tulevaisuuteen.