Lähde mukaan oppimaan uutta ja verkostoitumaan! Lihastautiliitto järjestää maalis-toukokuussa 2025 yhteistyössä Erilaisten oppijoiden liiton ja Opintokeskus Siviksen kanssa Verkkovertaisohjaaja- verkkokurssin. Kumppanien kanssa järjestettynä kurssilta saa hyviä vinkkejä muiden järjestöjen vertaistukitoiminnasta. Kurssilla opit verkkomuotoisen vertaisryhmän ohjaamismenetelmistä, vuorovaikutuksen edistämisestä sekä erilaisten verkkotyökalujen käytöstä.

Kurssin kohderyhmänä ovat Opintokeskus Siviksen jäsenjärjestöjen yhdistys- ja vapaaehtoistoimijat sekä kokemustoimijat, jotka haluavat vahvistaa osaamistaan vertaisryhmien toteuttamisessa verkkoympäristöissä. Kurssin laajuus on 2 opintopistettä.

Kurssilla käyt läpi verkkovertaisryhmän perustamisen, markkinoinnin, käytännön toteuttamisen ja arvioinnin perusteet. Kurssi sisältää käytännön harjoittelua, jossa opit lisäksi erilaisten menetelmien ja välineiden hyödyntämistä käytännössä. 

Mitä opit verkkokurssilla? 

  • Opit soveltamaan tietoa ryhmätoiminnasta vertaisryhmän ohjaamisessa. 
  • Opit käyttämään vertaisryhmän sisältöjä ja tavoitteita tukevia verkkotyökaluja. 
  • Opit edistämään vuorovaikutusta ja vertaiskeskustelua vertaisryhmässä. 
  • Opit suunnittelemaan laadukkaan verkkovertaisryhmän tai verkkovertaistapahtuman sekä markkinoida sitä halutulle kohderyhmälle. 
  • Opit arvioimaan ja kehittämään ohjaamansa ryhmän toimintaa sekä omaa toimintaansa ohjaajana. 

Aikataulu:

  • Aloituswebinaari torstaina 27.3. klo 17.30–19.00
  • Väliwebinaari torstaina 24.4 klo 17.30–19.00
  • Lopputehtävä ja päätöswebinaari torstaina 15.5. klo 17.30–19.00

. Verkkokurssin jaksot

  1. Vertaisryhmän ohjaamismenetelmät. Tässä jaksossa paneudut ryhmän ohjaamisen menetelmiin verkossa. Saat vinkkejä siitä, mitä ottaa huomioon ryhmän aloituksesta aina lopettamiseen asti. Lisäksi saat toimintaohjeita haastaviin tilanteisiin. 
  2. Vuorovaikutuksen edistäminen ja verkkotyökalujen käyttö. Tässä jaksossa paneudut siihen, miten vuorovaikutusta edistetään vertaisryhmässä verkossa. Lisäksi perehdyt verkkotyökaluihin, joita voit hyödyntää ryhmän toiminnassa. 
  3. Oman verkkovertaisryhmän perustaminen ja toteuttaminen. Tässä osiossa teet konkreettisia suunnitelmia tulevaa ryhmätoimintaa tai verkossa toteutettavaa tapahtumaa varten. Saat tietoa markkinoinnista ja voit suunnitella tulevan ryhmäsi markkinointia. 
  4. Ohjaajan itsearviointi ja verkkovertaisryhmän arviointi. Tässä osiossa tutustut toiminnan arviointiin ja saat tietoa siitä, miksi sitä kannattaa tehdä! Ryhmätoiminnan arvioinnin lisäksi opit myös itsearvioinnista. 

Kurssiin sisältyy ekstrana mahdollisuus osallistua kolmeen Erilaisten oppijoiden liiton verkostokoordinaattorin Heli Turjan ohjaamaan opiskelua tukevaan työpajaan.

Työpajoissa hyödynnetään erilaisia oppimista tukevia tekniikoita. Voit käyttää niitä kurssitehtävien tukena, tulevan vertaisryhmätoiminnan suunnittelun apuna itsellesi, tulevalle vertaisryhmällesi tai yhdistyksellesi.

Työpajoissa tehdään kurssitehtäviä ja suunnitellaan tulevia vertaisryhmien käytännön toteutuksia. Tekemisen ohessa tutustutaan ja harjoitellaan oppimista tukevien tekniikoiden käyttöä tavoitteiden asettamisen, suunnittelun, aikatauluttamisen ja tekemisen apuna. 

Vapaaehtoisten työpajojen ajankohdat ovat tiistai-illat 8.4. klo 18–20, 15.4. klo 18–20 ja 29.4. klo 18–20.  

Koulutuksen käytännön toteutus

Koulutus toteutetaan Howspace-verkkoalustalla, josta löydät koulutuksen videotallenteet, oppimistehtävät ja lukumateriaalin. Koulutus sisältää kaksi yhteistä webinaaritapaamista sekä välikeskustelun. Tehtäviin sisältyy itsenäisen työskentelyn lisäksi yhteistä sparrailua ja verkostoitumista muiden kurssilaisten kanssa.

Koulutuksella on yhteinen aloitus- ja lopetusajankohta sekä yhteinen aikataulu. Koulutuksen kesto on 8 viikkoa. Opintojen laajuus on 2 opintopistettämikä tarkoittaa noin 54 tunnin opiskelua. Koulutuksesta on mahdollisuus saada todistus, kun olet suorittanut osat hyväksytysti. Koulutus on osallistujille maksuton.

Verkkovertaistuesta on saatu hyviä kokemuksia ja tutkimustuloksia Psoriasisliitton, Allergia-, iho- ja astmaliiton sekä Helsingin yliopiston toteuttamassa hankkeessa. 

Lue lisää: Verkkovertaistuki auttaa samoilla tavoilla kuin kasvokkain annettu tuki • Toivo

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu mukaan ma 13.1.2025 mennessä: https://sivisverkko.ok-sivis.fi/#/koulutus/73194

Koulutuksen voidaan ottaa mukaan enintään 20 opiskelijaa.