DERMATOMYOSIITTI

TAUDIN KUVAUS
Taudinkuvaan kuuluu paitsi symmetrinen lihasheikkous hartia- ja lantioseudussa myös varsinkin käsien mutta kenties kasvojenkin tummanpunaisia ihottumaläiskiä. Lihasheikkous ja väsymys ovat taudin oireita. Noin kolmasosalla sairastuneista on myös nielemisongelmia. Taustalla saattaa olla toisinaan muita sairauksia.

 

PERIYTYMINEN JA ESIINTYVYYS
Sairaus alkaa tyypillisimmin keski-iässä ja on valtaosin naisten sairaus. Myös lasten dermatomyosiittia esiintyy. Selvää periytyvyyttä ei ole voitu osoittaa.

 

DIAGNOOSI
perustuu tyypilliseen taudinkuvaan, lihasentsyymien (kreatiinikinaasi CK) nousuun, lihassähkötutkimuksessa (ENMG) todettaviin muutoksiin ja lihaskoepalassa havaittaviin lihasten pienten suonten ympärillä esiintyviin tulehduksellisiin muutoksiin.

 

HOITO
Hoitona käytetään lääkkeitä, ensisijaisesti kortisonia, mutta myös muita immuniteettiin kohdistuvia lääkehoitoja. Fysioterapian aika on, kun akuutein vaihe on rauhoittunut. Hoitovastetta seurataan taudinkuvaa tarkkailemalla, lihastestauksin ja lihasentsyymimäärityksin.

Päivi Meretoja, neurologian dosentti, 30.6.2012

Lihastautiliiton verkkosivuston diagnoosikuvaukset ovat yleisluontoisia, eivätkä kata kaikkia kyseiseen diagnoosiin mahdollisesti sisältyviä oireita. Lihastaudit ilmenevät hyvin yksilöllisesti, ja vaihtelu samankin diagnoosin sisällä voi olla huomattavaa.

31.01
Lihastautiliitto tarjoaa kuukausittain puhelimitse lääkärin antamaa neuvontaa. Lihastautiliiton puhelinlääkärin tavoitat soittoaikana numerosta 044 0480
04.04
Lihastautiliitto järjestää 4.-5.4.2019 Tampere-talossa Lihastautien kehittyvä tutkimus ja hoito 2019 -konferenssin lihastauteihin liittyvistä ajankohtaisis
 
© Lihastautiliitto, Läntinen Pitkäkatu 35, 20100 Turku, Puh. 044 736 1030

Rekisteriselosteet
Toteutus Nettitaivas