LEMS (LAMBERT-EATONIN MYASTEENINEN OIREYHTYMÄ)

TAUDIN KUVAUS
LEMS on jänniteriippuvaiseen kalsiumkanavaan kohdistuvien vasta-aineiden aiheuttama hermo-lihasliitoksen toimintahäiriösairaus, jonka ensioireena on yleensä alaraajojen tyvilihaksiston heikkous ja siitä johtuva kävelyvaikeus. Tyypillisiä oireita tai löydöksiä ovat jänneheijasteiden puuttuminen sekä autonomisen hermoston poikkeavuudet, kuten suun kuivuminen, ummetus tai pystyasennossa liiallisesti laskeva verenpaine. Kalsiumkanava-vasta-aineet vähentävät asetyylikoliinin vapautumista hermo-lihasliitoksessa ja heikentävät siten lihassupistusta. LEMS on huomattavasti harvinaisempi sairaus kuin myastenia gravis, jota se voi joskus muistuttaa. Yli puolelta LEMS-potilaista löytyy pahanlaatuinen kasvain, tavallisimmin (90%:ssa tapauksia) pienisoluinen keuhkosyöpä. Syöpään liittymätön LEMS-alamuoto luokitellaan autoimmuunisairaudeksi, kuten myastenia gravis..

 

PERIYTYMINEN
LEMS ei ole perinnöllinen sairaus.

 

DIAGNOOSI
LEMSin diagnoosi perustuu tyypilliseen oirekuvaan, elektrofysiologiseen lihasten suuritaajuiseen toistostimulaatiotestaukseen sekä jänniteriippuvaisen kalsiumkanavan vasta-aineiden (VGCC) määritykseen verinäytteestä.

 

HOITO
3,4-diaminopyridiini (3,4-DAP) on tehokkain lääke LEMSin hoidossa. Se parantaa lihasvoimia, kävelykykyä ja saattaa lievittää autonomisen hermoston oireita. LEMSin taustalla olevien pahanlaatuisten kasvaimien hoito saattaa vähentää myös LEMSin oireita. Mikäli 3,4-DAP ei ole yksinään riittävän tehokas tai ei sovellu käytettäväksi, voidaan LEMSin hoidossa käyttää samoja tulehdusta hillitseviä lääkkeitä kuin myastenia graviksessa (yleisimmin prednisolonia, atsatiopriinia tai siklosporiinia). Vaikeita, sairaalahoitoa vaativia lihasheikkousvaiheita voidaan hoitaa myös plasmanvaihdolla tai suonensisäisellä immunoglobuliinihoidolla.

 

Manu Jokela, LL, neurologiaan erikoistuva lääkäri 18.10.2012

Lihastautiliiton verkkosivuston diagnoosikuvaukset ovat yleisluontoisia, eivätkä kata kaikkia kyseiseen diagnoosiin mahdollisesti sisältyviä oireita. Lihastaudit ilmenevät hyvin yksilöllisesti, ja vaihtelu samankin diagnoosin sisällä voi olla huomattavaa.

31.01
Lihastautiliitto tarjoaa kuukausittain puhelimitse lääkärin antamaa neuvontaa. Lihastautiliiton puhelinlääkärin tavoitat soittoaikana numerosta 044 0480
04.04
Lihastautiliitto järjestää 4.-5.4.2019 Tampere-talossa Lihastautien kehittyvä tutkimus ja hoito 2019 -konferenssin lihastauteihin liittyvistä ajankohtaisis
 
© Lihastautiliitto, Läntinen Pitkäkatu 35, 20100 Turku, Puh. 044 736 1030

Rekisteriselosteet
Toteutus Nettitaivas