Orion aloitti potilasrekrytoinnin ALS-lääkkeen kehittämiseksi

06.07.2018

Orion on rekrytoinut ensimmäiset potilaat REFALS-tutkimukseen, jossa tutkitaan suun kautta annosteltavaa levosimendaania ALS-taudin oireiden hoidossa. Plasebokontrolloituun tutkimukseen osallistuu yhteensä 450 potilasta noin sadalla klinikalla Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa. Hoidon pituus on noin vuosi ensimmäisestä annostelusta.

Kolmannen vaiheen kliinisen tutkimuksen tavoitteena on osoittaa, että vahvistamalla ALS-potilaiden hengityslihasten toimintaa suun kautta annosteltava levosimendaani voi auttaa ylläpitämään hengityskapasiteettia ja siten tukea ALS-potilaiden yleistä toimintakykyä.

Amyotrofinen lateraaliskleroosi on nopeasti etenevä, parantumaton neurologinen sairaus, joka johtaa motoristen hermosolujen kuolemaan aiheuttaen tahdonalaisten lihasten heikentymistä ja lopulta halvaantumisen.

Sairauteen ei ole parantavaa hoitoa. Elinikä on tyypillisesti vain 3-5 vuotta diagnoosin jälkeen ja hengityskyvyn menettäminen tavallisin kuolinsyy.

Levosimendaani ei paranna ALS:ia, mutta sen odotetaan ylläpitävän potilaan hengityskapasiteettia pidempään, lykkäävän tarvetta hengityksen tukemiselle ja siten parantavan potilaan elämänlaatua.

Plasebokontrolloituun tutkimukseen osallistuu yhteensä 450 potilasta noin sadalla klinikalla Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa. Hoidon pituus on noin vuosi ensimmäisestä annostelusta. Orion investoi tutkimukseen noin 60 miljoonaa euroa kolmessa vuodessa.

Jos tulokset ovat myönteisiä, myyntilupaa on tarkoitus hakea Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Suun kautta annosteltavalle levosimendaanille on myönnetty harvinaislääkkeen asema Yhdysvalloissa ja EU:ssa.

Lähde: www.kauppalehti.fi

Harvinaissairauksien kansallista ohjelmaa ollaan päivittämässä. Uuden ohjelman kärkiajatuksina ovat harvinaissairaiden osallisuuden ja eri tahojen välisen
TIETOA LIHASSAIRAUKSISTA -tilaisuudet  31.10.2018 klo 16-19   Lihastautiliiton syksyllä 2017 järjestämä Tietoa lihassairauksista –kiertue tavoitti is