Kohtuulliset mukautukset tukevat yhdenvertaisuutta työpaikalla
Yhdenvertaisuuden edistäminen työelämässä on sekä ihmisoikeuskysymys että mahdollisuus luoda toimivampia työyhteisöjä. Yksi merkittävä keino tämän saavuttamiseksi on kohtuullisten mukautusten tekeminen. Toimet, jotka parantavat vammaisten tai pitkäaikaissairaiden henkilöiden mahdollisuuksia osallistua työelämään, eivät ole vain velvoitteita, vaan myös sijoitus parempaan työelämään.
Mitä kohtuulliset mukautukset ovat?
Kohtuulliset mukautukset tarkoittavat työnantajan toteuttamia järjestelyjä, jotka helpottavat työntekijän osallistumista työelämään. Niiden tavoitteena on poistaa työelämän esteitä, joita vamma tai sairaus voi asettaa. Siinä missä esteettömyyden ja saavutettavuuden yleisen edistämisen tarkoitus on tehdä yhteiskunnasta kaikille helpommin lähestyttävä kohtuulliset mukautukset kohdistuvat aina yksilöön ja hänen henkilökohtaisiin tarpeisiinsa.
Kohtuulliset mukautukset voivat olla työympäristöön, työaikoihin tai työvälineisiin liittyviä muutoksia, esimerkiksi:
- Esteettömyyden parantaminen, kuten työvälineiden ja tilojen muokkaaminen.
- Joustavat työajat tai etätyömahdollisuuden tarjoaminen.
- Erityisten työvälineiden, kuten ergonomisten kalusteiden, hankkiminen.
- Työtehtävien räätälöinti työntekijän kykyjen mukaan.
Työnantajan velvollisuus
YK:n vammaissopimus ja Suomen yhdenvertaisuuslaki velvoittavat työnantajia toteuttamaan tällaisia järjestelyjä, jos ne ovat kohtuullisia. Kohtuullisuutta arvioidaan työnantajan resurssien, mukautusten kustannusten ja tarvittavan muutoksen luonteen perusteella. Näiden toimien epääminen katsotaan syrjinnäksi.
”Viranomaisen, koulutuksen järjestäjän, työnantajan sekä tavaroiden tai palvelujen tarjoajan on tehtävä asianmukaiset ja kulloisessakin tilanteessa tarvittavat kohtuulliset mukautukset, jotta vammainen henkilö voi yhdenvertaisesti muiden kanssa käyttää viranomaisen palveluita sekä saada koulutusta, työtä ja yleisesti tarjolla olevia tavaroita ja palveluita samoin kuin suoriutua työtehtävistä ja edetä työuralla” (Yhdenvertaisuuslaki 15 §).
Mukautukset hyödyttävät kaikkia
Kohtuulliset mukautukset mahdollistavat vammaisen työntekijän työnteon ja hyödyttää välillisesti koko työyhteisöä. Monimuotoisuus työpaikalla on tutkimusten mukaan yhteydessä parempaan työhyvinvointiin, luovuuteen ja joustavuuteen. Kun työpaikka pystyy mukautumaan erilaisiin tarpeisiin, se rakentaa pohjaa kestävämmälle ja osallistavammalle työympäristölle.
Lisäksi vammaisten työllistyminen tuo konkreettisia taloudellisia hyötyjä. Työllisyysasteen nousu vähentää julkisten tukien tarvetta ja kasvattaa verotuloja. Samalla se antaa vammaisille henkilöille mahdollisuuden osallistua yhteiskuntaan täysipainoisesti.
Esteet ja ratkaisut
Vaikka kohtuulliset mukautukset ovat suhteellisen yksinkertaisia toteuttaa, niitä ei aina hyödynnetä riittävästi. Syinä tähän ovat usein tietämättömyys ja ennakkoluulot. Työnantajat saattavat pelätä mukautusten kustannuksia tai niiden aiheuttamaa ”vaivannäköä”. Todellisuudessa monet mukautukset ovat ilmaisia tai erittäin edullisia: työnantaja voi esimerkiksi hakea TE-toimistosta työolosuhteiden järjestelytukea työvälineiden hankintaan tai työpaikan muutostöihin. Korvausta voi saada myös toisen työntekijän vammaiselle työkaverilleen antamasta avusta.
Yhteinen vastuu yhdenvertaisuuden edistämisestä
Kohtuullisten mukautusten onnistunut toteuttaminen edellyttää avoimuutta ja yhteistyötä. Työntekijän tulee olla valmis kertomaan tarpeistaan, ja työnantajan on kuunneltava ja pohdittava ratkaisuja rakentavassa hengessä. Yhteinen tavoite on selkeä: työpaikka, jossa jokainen voi olla oma itsensä ja hyödyntää taitojaan täysimääräisesti.