Lihastauteja sairastavia kehotettiin pitkään välttämään fyysistä rasitusta, sillä sen ajateltiin lisäävän lihasheikkoutta ja pahentavan oireita. Suositukset ovat muuttuneet, ja nykyään tiedetään että lihastautia sairastava hyötyy liikunnasta, kunhan harjoittelussa otetaan huomioon oireiden vaikutus liikkumiseen ja toisaalta harjoittelun vaikutus oireisiin.

Lihassairaat harrastavat samoja liikuntalajeja kuin terveetkin, mutta yksilöllisesti soveltaen ja apuvälineitä käyttäen. Ehdottomasti suosituin ja lähes kaikille soveltuva liikuntamuoto on uinti. Muita useimmille lihassairaille hyvin sopivia liikuntalajeja ovat esimerkiksi vammaisratsastus, sauvakävely, lihaksistoa huoltavat venyttelyt, kuntosali, kuntopyöräily, jousiammunta, tasapainoharjoitteet erilaisilla alustoilla, melonta, asahi ja jooga.

Joukkuelajeista pyörätuolia käyttäville sopivat

Kannattaa myös muistaa erilaiset pelit, kuten curling, keilailu, puhallustikka ja boccia. Liikunta voi olla myös jotain ihan tavallista tekemistä, josta nauttii.

Lihastautiliitossa liikuntaan liittyvistä asioista vastaa järjestösuunnittelija Sirpa Kälviäinen, joka auttaa mm. sopivaan liikuntamuotoon, soveltavaan liikuntaan ja liikunnan apuvälineisiin liittyvissä kysymyksissä. Kysy liikunnasta -puhelin vastaa kerran kuussa perjantaisin, ja puhelinajat löytyvät etusivun tapahtumakalenterista.

Jäsenyhdistysten liikuntavastaavat

Lihastautiliiton jokaisessa jäsenyhdistyksessä toimii liikuntavastaavia, joiden puoleen voi kääntyä oman alueen liikunta-asioissa. Liikuntavastaavat toimivat yhteyshenkilöinä yhdistyksen ja alueella toimivien yhteistyökumppaneiden välillä ja koordinoivat ja kehittävät jäsenistölle sopivia terveysliikuntapalveluita.

Liikuntakäsikirja

Millä tavoin liikunta voi edistää lihastautia sairastavan hyvinvointia?

Millä eri tavoin voi liikkua ja mikä sopii minulle?

Lihastautiliiton julkaisema Lihaksista viis, liikkumaan siis -liikuntakäsikirja pyrkii vastaamaan näihin kysymyksiin. Oppaasta löytyy ohjeita, kokemuksia ja lajiesittelyjä lihastautia sairastavalle liikkujalle.

Lue oppaan digiversio [issuu.com]