Liikuntaa kilparadoilla – kartingia ja yleisurheilua – Kaikki kentille ja saleihin -podcast, jakso 12
Kuuntele: Kaikki kentille ja saleihin! – yhdenvertaisen koululiikunnan äänitorvi • Podcast Spotify
Liisa-Maijan vieraana kartingkuljettaja Amanda Sallinen
Kaikki kentille ja saleihin -podcastin 12. jaksossa Liisa-Maija Veraisen vieraana on karting-kuljettaja Amanda Sallinen. Jaksossa Amanda kertoo kokemuksistaan koululiikunnasta, liikuntaharrastuksista ja kansainvälisestä kilpakartingista. Amanda, 18-vuotias urheilulukiolainen Orimattilasta, kertoo avoimesti sekä liikunnan ilosta että haasteista, joita hän kohtaa CMT -lihassairauden kanssa.
Koululiikunnan haasteet ja onnistumiset
Amandan koululiikuntakokemukset ovat olleet kaksijakoiset. Ennen yhdeksättä luokkaa, jolloin hän sai diagnoosinsa, häntä vaadittiin osallistumaan kaikkiin liikuntamuotoihin, myös niihin, jotka olivat hänelle lähes mahdottomia, kuten hiihto ja luistelu.
– Sitä ennen ei ollut oikein mitään syytä jäädä pois. Niin sitten jouduttiin pakottamaan minut luistelemaan ja hiihtämään ja eihän siitä mitään tullut. Ja eihän se kivaa ollut. Ja sitten itketti aina iltaisin, että en osaa ja kaikki on huonoa, kun en osaa ja kaikki muut osaa, Amanda kerto.
Diagnoosin myötä liikuntatunnit yksilöllistettiin, mikä muutti kokemuksen positiivisemmaksi. Hän sai tehdä itselleen sopivia liikuntamuotoja muiden harrastaessa esimerkiksi hiihtoa.
Erityisen mieleenpainuvia koululiikunnan kokemuksia Amandalle ovat olleet King Ball -peli sekä uinti, joissa hän koki onnistumisen iloa. Hän painottaa, että vaihtoehtojen tarjoaminen liikuntatunneilla on tärkeää, jotta jokainen voi osallistua omien kykyjensä mukaisesti.
Vanhojentanssit ja palautumisen haasteet
Yksi merkittävä koululiikuntaan liittyvä kokemus oli vanhojentanssit, joihin osallistuminen mietitytti Amandaa pitkään. Hän päätti kuitenkin osallistua, ja tanssit sujuivat hyvin, vaikka keho oli niiden jälkeen uupunut. Hän kertoo, että palautuminen vie lihassairauden vuoksi enemmän aikaa, ja tanssien jälkeinen päivä kului lähinnä leväten.
Kartingia huipputiimissä
Karting tuli hänen elämäänsä samoihin aikoihin, kun hän joutui jättämään perinteisen koripallon. Hän kiinnostui lajista serkkunsa kautta ja päätti kokeilla sitä. Vaikka sairaus tuo haasteita, kuten tuntoaistin heikentymisen jaloissa ja lihasheikkouden, hän on löytänyt keinoja niiden kompensoimiseksi. Hänelle ollaan kehittämässä yksilölliset polkimet, jotka estävät jalkojen lipeämisen.
Amanda kilpailee kartingissa kansainvälisellä tasolla ja on ajanut Euroopan mestaruussarjassa sekä MM-kisoissa. Hän on saanut jalansijaa lajissa brittiläisen huipputiimin kautta ja saavuttanut muun muassa SM-kisojen pronssisijan. Hänen mielestään tärkeintä on halu kehittyä ja löytää omia ratkaisuja haasteisiin.
Vaikka kipu on lähes jatkuva osa hänen elämäänsä, se unohtuu ajon aikana. Hän painottaa, että liikunta ja kilpailu ovat hänelle elämäntapa, eivät esteiden vuoksi mahdottomia asioita. Amanda haluaa kannustaa muita vammaisia nuoria etsimään itselleen sopivia liikuntamuotoja ja pitämään kiinni intohimostaan.
Pyörätuolikorista
Amanda on palannut koripallon pariin pyörätuolikoripallon muodossa. Hän pelaa toistaiseksi aloittelijoiden ryhmässä. Amanda mainitsee esikuvikseen Sini Paukkerin ja Leo- Pekka Tähden, jotka pelavat koripalloa ja yleisurheilee. Siniä hän on seurannut pitkään ja mahdollisesti pelaa idolinsa kanssa ensi kaudella samassa pyörätuolikorisjoukkueessa.
– Onneksi minulla on tosi vahva tausta. Pelasin koripalloa melkein 10 vuotta. Sitä kautta oli kyllä kaikki hallinnassa. Oikeastaan ainut haastava juttu on pyörätuolin käsittely, että kun on muutenkin uusi pyörätuolin käyttäjä, niin kyllä se vaatii aikaa, pohtii Amanda.
Tavoitteena paralympialaiset
Kartingin lisäksi Amanda on menestynyt yleisurheilussa, erityisesti heittolajeissa. Hän on voittanut SM-kultaa ja tehnyt kaksi Suomen ennätystä kuulantyönnössä ja keihäänheitossa. Hänen tavoitteenaan on kehittyä edelleen ja ehkäpä jonain päivänä kilpailla paralympialaisissa.
Urheilun lisäksi Amanda panostaa opiskeluun. Hän suunnittelee hakevansa lääkikseen ja kirjoittaa ylioppilaskokeissa biologiaa, terveystietoa ja psykologiaa.
Amandan tarina osoittaa, että oikeanlaisella tuella, mukautuksilla ja sisulla on mahdollista saavuttaa suuria asioita – radalla ja sen ulkopuolella.