Tiistai 12.5. oli monelle ylioppilaskokelaalle jännittävä päivä, kun ylioppilastutkintolautakunta julkaisi kevään 2020 ylioppilaiden nimet. Kaarinan lukiosta valkolakin saaneen Selinä Neran ei tarvinnut jännittää – koitokseen valmistautuminen oli hoidettu hyvissä ajoin, ja kirjoitukset sujuivat todella hyvin.

Kevään 2020 abiturienteille lisäjännitystä ylioppilaskirjoituksiin toi koronakevään poikkeustilanne, jonka takia osaa kokeista aikaistettiin. Oman huolensa tilanteeseen toi myös yleinen epävarmuus ja pelko taudin tarttumisesta. Selinän osalta kirjoitusten erikoisjärjestelyt oli hoidettu poikkeusoloissa hyvin:

– Kaikki sujui poikkeusoloista huolimatta tosi hyvin. Minulle oli järjestetty kirjoituksiin yksilöllinen tila, jotta voin tarvittaessa pyytää avustajaa kirjoittamaan puolestani, jos käteni väsyy. Näin ollen minua ei koronasta huolimatta pelottanut kokeeseen osallistuminen, koska olin niin eristetyssä tilassa, kun paikalla oli vain avustaja, minä ja valvoja. Kokeiden aikaistaminenkaan ei oikeastaan harmittanut kun olin niin hyvissä ajoissa aloittanut valmistautumisen, Selinä toteaa.

Ylioppilaat valmistuvat 30. toukokuuta, mutta kokoontumisrajoitusten vuoksi perinteisiä ylioppilasjuhlia ei tänä keväänä kouluissa järjestetä. Lukiot muistavat uusia ylioppilaita etälähetyksillä ja todistukset toimitetaan pääosin postissa. Yhteisöllistä juhlatapahtumaa suunnitellaan järjestettäväksi myöhemmin syksyllä.

Selinää juhlien siirtyminen ei harmita, vaan tällä hetkellä voi keskittyä nauttimaan kirjoitusten hyvästä tuloksesta. Mielessä on myös jatko-opintojen suunnittelu.

– Onnistuin kokeissa todella hyvin ja voin nyt olla tyytyväinen. Haluaisin jatkossa yliopistoon opiskelemaan jotain yhteiskunnallista alaa, sillä olen aina ollut kiinnostunut vaikuttamisesta. Nyt en kuitenkaan murehdi liikaa, vaan uskon, että asiat järjestyvät. Syksyllä sitten juhlitaan lakkiaisia!

 

Yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta kiinnostunut Selinä otti hiljattain kantaa päätösvaltaan liittyvistä ongelmista poikkeusoloissa Turun Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa. Selinän kirjoituksen pääset lukemaan tästä:
www.ts.fi/lukijoilta/4944658/Lukijalta+Paatosvalta+omista+asioista+on+sailytettava+poikkeusoloista+huolimatta