Kaikki kentille ja saleihin! -podcast on yhdenvertaisen koululiikunnan äänitorvi. Tässä Lihastautiliiton podcastissa Liisa-Maija Verainen ja Elina Mäkikunnas tempaisevat kaikki mukaan koululiikunnan pyörteisiin!

 

Elina Mäkikunnas on koulutukseltaan opettaja ja hänellä on omakohtaista kokemusta koululiikuntaan osallistumisesta sähköpyörätuolin käyttäjänä. Elinalla on itsellään lihassairaus SMA2. Liisa-Maija Verainen toimii asiantuntijana Lihastautiliitossa lihastautia sairastavien lasten koulunkäyntiin liittyvissä asioissa. Yksi näistä on yhdenvertaisen koululiikunnan edistäminen. Podcastista hyötyvät koululiikunnan parissa työskentelevät, koulunkäynnin ohjaajat, perheet ja kaikki asiasta kiinnostuneet.

Podcastin musiikin on säveltänyt Joosa Kurvinen ja äänityksestä vastaa Äänitarinankertoja Tuomo.

Voit kuunnella podcastin myös seuraavissa palveluissa: Spotify, Google Podcasts ja Apple Podcasts

1. jakso: Alussa oli hiekkalaatikko, sekuntikello ja jälki-istunto

Avausjakson nimi on ”Alussa oli hiekkalaatikko, sekuntikello ja jälki-istunto”. Ja kyllä, otsikon asiat liittyvät lihastautia sairastavien nuorten kokemuksiin koululiikunnasta. Avausjaksossa podcastin vetäjät Liisa-Maija Verainen ja Elina Mäkikunnas kertovat kokemuksiaan yhdenvertaisen koululiikunnan edistämisestä. Kuulemme myös esimerkkejä Lihastautiliiton koulukyselystä.

Lue 1. jakson tekstikuvaelma täältä.

2. jakso: Hihat heilumaan ja renkaat pyörimään

Podcastin toisessa jaksossa ”Hihat heilumaan ja renkaat pyörimään” mukaan keskusteluun liittyy Salli Rautiainen, jonka kanssa Elina ja Liisa-Maija jakavat mm. konkreettisia vinkkejä liikuntatunneille.

Lue 2. jakson tekstikuvaelma täältä.

3. jakso: Suunnitellaan yhdessä – oppilas on asiantuntija

Podcastin kolmannessa jaksossa ”Suunnitellaan yhdessä – oppilas on asiantuntija” puhutaan siitä, mistä löytyisi aikaa liikuntatunnin suunnitteluun – aikaahan on aina rajallisesti. Ratkaisuna on, että oppilas otettaisiin mukaan suunnitteluun koko prosessin ajaksi sekä hyödynnetään oppilaan fysioterapeuttia ja koulunkäynnin ohjaajaa. Myös Lihastautiliitosta löytyy materiaalia opettajille.  Podcast-jakson vieraana on  11-vuotias Léo Järvi, joka on tämän aiheen asiantuntija.

Lue 3. jakson tekstikuvaelma täältä.

4. jakso: Rämpimistä ryteikössä ja vaarallista vyörymistä – vinkkejä syksyisille liikkatunneille

Kaikki kentille ja saleihin -podcastin neljännessä jaksossa Elina ja Liisa-Maija jakavat vinkkejä syksyiseen ulkoliikuntaan. Käsittelyssä ovat muun muassa 100-vuotisjuhlavuottaan viettävä kansallispeli, pesäpallo, yleisurheilu, Seppo-sovellus ja suunnistus eri muodoissaan sekä ”heittoistuin”.

Lue 4. jakson tekstikuvaelma täältä.

5. jakso: Kaikki altaaseen ja uimaan

Podcastin 5. jaksossa jaetaan vinkkejä koulun uintitunneille, puhutaan kehokomplekseista ja muusta lihastautia sairastavan oppilaan huomioimisesta. Elina ja Liisa-Maija sekä, tämän kertainen vieras, Emil kertovat, millaisia apuvälineitä ja harjoitteita uinnissa ja allasterapiassa voi hyödyntää. Liisa-Maija esittelee Lihastautiliiton kurssilla testailtua Aqua Bike -kuntoiluvälinettä, ”vesipyörää”.

Lue 5. jakson tekstikuvaelma täältä.

Kuuntele podcast-sovelluksella

Voit kuunnella podcastin myös seuraavissa palveluissa: