Yhdenvertaisuus työpaikalla -webinaari avasi tärkeitä oikeuksia ja tukimuotoja
Lihastautiliiton Yhdenvertaisuus työpaikalla -työelämäilta järjestettiin verkossa torstaina 14. marraskuuta. Webinaarissa Kynnys ry:n juristi Mika Välimaa ja Lihastautiliiton asiantuntija Liisa-Maija Verainen käsittelivät vammaisten henkilöiden oikeuksia työpaikoilla, erityisesti kohtuullisten mukautusten merkitystä.
Kohtuulliset mukautukset tukevat yhdenvertaisuutta
Webinaarin aluksi Mika Välimaa korosti, että yhdenvertaisuuslaki velvoittaa työnantajia arvioimaan ja edistämään yhdenvertaisuutta työpaikoilla. Tämä sisältää muun muassa työolojen ja valintaprosessien kehittämisen. Välimaa muistutti, että kohtuulliset mukautukset, kuten ergonomiset työvälineet, työtehtävien ja työaikojen joustot sekä etätyömahdollisuudet, eivät ole ainoastaan suosituksia, vaan lakisääteinen velvollisuus, joka tukee työntekijöiden yhdenvertaista kohtelua.
Syrjintä ja oikeusturva
Webinaarissa käsiteltiin myös syrjintää ja siihen liittyviä oikeudellisia kysymyksiä. Välimaa toi esille, että vammaisuuteen perustuva syrjintä on kielletty sekä yhdenvertaisuuslain että rikoslain nojalla. Mikäli työnhakija tai työntekijä kokee syrjintää, hän voi kääntyä työsuojeluviranomaisten tai yhdenvertaisuusvaltuutetun puoleen.
– On tärkeää dokumentoida kaikki syrjinnäksi koetut tilanteet ja olla yhteydessä asiantuntevaan lakimieheen tai ammattiliittoon tarvittaessa, Välimaa ohjeisti.
Käytännön tukimuodot esillä
Liisa-Maija Verainen täydensi iltaa kertomalla konkreettisista tukimuodoista, joita työnantajat voivat hyödyntää vammaisten työntekijöiden tukemiseksi. Esimerkiksi TE-toimiston työolosuhteiden järjestelytuki auttaa kattamaan työpaikan esteettömyysmuutoksia, ja KELA voi tarjota apuvälineitä työssä suoriutumisen tueksi.
– Monet työnantajat eivät ole tietoisia näistä tukimuodoista, joten työntekijän on hyvä tuoda niitä esiin, Verainen kannusti.
Osallistujien kysymyksiä ja keskustelua
Keskustelussa ja kommenteissa tuli esille, mm. työnantajan vastuut, rekrytoinnin haasteet ja vammaispalvelulain vaikutus työelämään. Anonyymi rekrytointi nousi myös puheenaiheeksi keinona lisätä yhdenvertaisuutta hakuprosesseissa.